Zapraszam Was dziś na nieco inny wpis niż zawsze . Semco oleje tłoczone na zimno zorganizowało konkurs na swoim fp tak więc próbuję swoich sił w tym wyzwaniu .Zapraszam kochani na śledzia gotowanego w zalewie pomidorowej ,palce lizać tego rarytasu nie mogło zabraknąć u mnie na świątecznym stole :)
Składniki :
1kg śledzia zielonego
4 szt. cebuli
2 szt. liścia laurowego
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki octu
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
Przygotowanie :
Płaty śledziowe dokładnie płuczemy ,moczymy je w zimnej wodzie ,aby pozbyć się nadmiaru soli .Osuszamy śledzika i kroimy w kwadraty wkładamy do miski i czeka sobie na swoja kolej .Kroimy cebulę małe paseczki .Bierzemy się za zalewę - do garnka wlewamy wodę , wrzucamy liść laurowy ,ziele angielskie ,wrzucamy pokrojona cebulę .Gotujemy wszystko do momentu ,aż cebula będzie miękka i dodajemy resztę składników sól ,cukier ,przecier pomidorowy ,olej i chwilkę gotujemy zalewę .Na sam koniec wrzucamy wcześniej pokrojone śledzie i całość gotujemy 10 min .
Zalewa nam się gotuje , w między czasie przygotowujemy słoiki najlepiej takie średniej wielkości ,gotową zalewę przekładamy do słoików ,czekamy aż ostygnie zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki niech sobie spokojnie dochodzą (marynują się ) tak 2-3 dni.
Życzę Wam smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz