Dzisiaj mam dla Was post o otrębach orkiszowych ,które dostałam w ramach współpracy z NaturAvena. Orkisz może mieć zastosowanie jako dodatek do sałatek , składnik deserów, do wypieków pieczywa, do wypieków ciastek zbożowo-miodowych , składnik racuchów , gofrów i naleśników, do przyrządzania kotletów na bazie mięsa i płatków.Jako ciekawostkę dodam iż orkisz znany był już w starożytności,jako posiłek gladiatorów oraz zawodników igrzysk .Uważano ,że wzmacnia organizm ,dodaje sił i witalności .Orkisz jest źródłem wielu cennych składników odżywczych ,które korzystnie wpływają na nasz organizm.Powiem szczerze ,że jeszcze nie używałam w swojej kuchni orkiszu długo się zastanawiałam jak go najlepiej wykorzystać w końcu podjęłam decyzję upiekę chlebek domowy z dodatkiem orkiszu .Tak więc zabrałam się do pracy.Czasochłonna praca z tym pieczeniem ,ale było warto :)

Wyrósł pięknie ,skórka chrupiąca ,pięknie pachnie ,a smak wyśmienity .Ciekawi jesteście smaku takiego chleba? Podzielę się z Wami przepisem koniecznie musicie spróbować i ocenić sami :)
- 500 g mąki
- 300 ml wody
- szczypta soli
-szczypta cukru
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 2 łyżki otrębów orkiszowych
Wszystkie składniki wsypujemy do misy wlewamy wodę i ręcznie wyrabiamy ciasto ok.2-3 minuty.Odstawiamy na ok.3-4 godziny ,nakrywamy misę ściereczką .Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni .Ciasto z misy przekładamy do foremki ,wkładamy do piekarnika,wierzch ciasta skrapia się zimną wodą .Pieczemy 30-40 min.Po upływie czasu rumiany chlebek wyciągamy z piekarnika i foremki ,studzimy np.jak ja na foremce co widać na foto albo na kuchennej kratce.
Życzę smacznego :)
Pięknie wygląda Twój chlebek 😅 ja jeszcze nigdy nie piekłam chleba ;) jak byłam dzieckiem to babcia albo tata piekł swojski chleb ;)
OdpowiedzUsuńAgatko przepis jest więc do dzieła :) naprawdę nic trudnego :)
OdpowiedzUsuń